fredag den 25. november 2011

Grind !

En på opleveren – og så alligevel ikke!

Tirsdag den 22 nov. lød stortrommerne i Torshavn, der var Grind!

Færingerne jager fortsat grindehvaler, de driver ved hjælp af både hvalerne ind i en af de 24 godkendte hvalvåger, op på stranden hvor en stor menneskemængde, fortrinsvis mænd, står klar til at dræbe hvalen / hvalerne med et enkelt snit, der skærer halspulsåren over.
Dem der havde været med til at fange og dræbe hvalerne, delte kødet og giver også gerne til familie og naboer i bygden.
Tidligere udgjorde grindekødet ca. en fjerdedel af færingernes kødforbrug, og det var en vigtig næringskilde. Nu har man fundet så højt et kviksølvindhold at det frarådes at spise mere end højst 100 g grind og spæk om dagen.


Et tilløbsstykke jeg valgte at være foruden, min medstuderende Anni var nede at se det, hun fortalte at det var en barsk oplevelse, specielt da alt vandet blev farvet rødt af blod, og ”slagternes” tøj blev ligeså rødt. Hun har lånt mig nogle billeder

Bådene drev 80 hvaler op på stranden, efter de var dræbt bandt de tove i hvalerne og slæbte dem i vandet om til havnen, hvor de blev hejst op med kran.
Kl. 22:00 om aftenen fik vi tilbudt at komme med ned på havnen og se dem blive parteret, det takkede jeg også nej til.

I dag fredag den 25 nov. var der Grind til middag. Kødet ligner et stykke godt tørt oksekød, bare mørkere i farven. Spækket spises også, dog skærer de det sorte af, der er skindet fra hvalen.
Jeg smagte kødet, det smager rigtig stærkt af fisk, konsistensen er meget som oksekød. Det smagte ikke ret godt, spækket var jeg ikke modig nok til at smage.
Både personale og de ældre spiste alle med stor nydelse og velbehag.
Hver sin smag, et stykke oksekød tak ! ;0)



































Ingen kommentarer:

Send en kommentar